• NEWS •     • FORUM •     • LINKI •     • KONTAKT •     • ADMIN •     • DIRECT CONNECT HUB •     • URL •  

Uwaga: strona archiwalna. Jeśli interesuje Cię aktualna strona OSK Maxnet, zapraszamy na: maxnet.org.pl.
:: Menu
:: Blok wyszukiwania

Wyszukiwanie zaawansowane
:: Zaloguj się...
Nazwa użytkownika:

Hasło użytkownika:


Zapomniałeś hasło?

Zarejestruj się teraz!
:: Skórki

(3 skórki)
Software : Ostrzeżenie - wirus rozprzestrzeniający się przez GG
Napisał lrem dnia 2006/12/26 22:10:00 (4383 odsłon) Więcej wiadomości tego samego autora

Uwaga - jeśli korzystasz z Windows (i IE?) i dostaniesz na GG link w stylu wwwhhsqvyrpzeh.infoo/?awbiby.jpg (zniekształcony dość celowo...)
to lepiej nie klikaj...

Już dość dużo osób załapało przez to wirusa (conajmniej 6 z moich kontaktów).

Pod Linuksem ładuje pustą stronę. Sfałszowane ID daje dostęp do takiego exploita: http://maxnet.org.pl/~lrem/code.txt - analizować nie zamierzam, z pierwszego rzutu oka widać iż atakowana jest dziura w obsłudze regexpów z obsługi JavaScript w IE. Jakiekolwiek dalsze informacje (co to robi po zainstalowaniu się na komputerze?) mile widziane.

Wirus czasami (dla niepoznaki?) wysyła też linka do Google.

Wersja do wydrukowania Powiadom znajomego o tej wiadomości Utwórz dokument .pdf z tego artykułu
Komentarze są własnością ich autorów. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Autor Wątek
lrem
Napisany: 2006/12/26 22:20  Zaktualizowany: 2006/12/26 22:22
Webmaster
Zarejestrowany: 2006/3/29
Skąd:
Postów: 316
 Re: Ostrzeżenie - wirus rozprzestrzeniający się przez GG
Łukasz podpowiada, że Firefox pod Windowsem też jest bezpieczny :)

Edit: a Opera ponoć nie... Dziwne...

Autor Wątek
lrem
Napisany: 2006/12/26 22:33  Zaktualizowany: 2006/12/26 22:33
Webmaster
Zarejestrowany: 2006/3/29
Skąd:
Postów: 316
 Re: Ostrzeżenie - wirus rozprzestrzeniający się przez GG
Więcej informacji (i rozwinięty kod exploita) można znaleźć na: http://www.room-303.com/blog/2006/12/26/nowy-trojan-na-gadu-gadu/

Autor Wątek
lrem
Napisany: 2006/12/27 11:19  Zaktualizowany: 2006/12/27 11:19
Webmaster
Zarejestrowany: 2006/3/29
Skąd:
Postów: 316
 Re: Ostrzeżenie - wirus rozprzestrzeniający się przez GG
Jak na ten moment wygląda na to, że robak nic nie robi. Wskazuje zawsze na ten sam serwer - zablokowałem go. Ponoć też obsługa GG zablokowała możliwość wysyłania linków... Nie ma to jak Jabber - polecamy nasz własny serwer :)

Ponadto trafiliśmy na Wikinews - http://pl.wikinews.org/wiki/Trojan_rozpowszechnia_się_przez_sieć_Gadu-Gadu

Autor Wątek
MAG
Napisany: 2006/12/27 12:35  Zaktualizowany: 2006/12/27 12:35
Nowicjusz
Zarejestrowany: 2006/12/8
Skąd:
Postów: 13
 Re: Ostrzeżenie - wirus rozprzestrzeniający się przez GG
Omyłkowo wszedłem na ten link (jeszcze kiedy nie było komunikatu, ze to wirus) i tak naprawdę nic się nie działo. Potem chciałem włączyć muzykę - i właśnie nie można było jej słuchać. Coś się stało z Winampem i innymi programami do odtwarzania muzyki. Tyle, ale już jest si :)

Autor Wątek
lrem
Napisany: 2006/12/27 17:57  Zaktualizowany: 2006/12/27 17:57
Webmaster
Zarejestrowany: 2006/3/29
Skąd:
Postów: 316
 Re: Ostrzeżenie - wirus rozprzestrzeniający się przez GG
No nie wiem, może już wszedłeś w momencie jak było u nas wycięte... Albo jesteś zarażony i o tym nie wiesz, możesz spytać znajomych czy dostali od Ciebie dziwne linki.

Autor Wątek
Oscar
Napisany: 2006/12/29 17:32  Zaktualizowany: 2006/12/29 17:32
Daleko od domu
Zarejestrowany: 2006/4/4
Skąd:
Postów: 222
 Re: Ostrzeżenie - wirus rozprzestrzeniający się przez GG
Czesc Remik. kliknelem na twoj link celowo.
Otworzyla mi sie pusta strona a na górze strony info ktorego screen zamieszczam. Dalej mialem watpliwosci by klikac.
A propos uzywam IE7.0



Pozdrowka.:))